joi, 21 mai 2009

Ce este incalzirea globala ?


Inundatii, incendii de padure, secete sau uragane… Auzim din ce in ce mai des aceste cuvinte in ultimul timp. Si nu sunt singurele. Mai putem adauga retragerea ghetarilor, cresterea nivelului marilor sau disparitia unor specii de animale. Toate acestea au un singur numitor comun: incalzirea globala. In ultima suta de ani temperatura medie globala a crescut cu 0,7 grade Celsius.

Si nu e deloc putin, chiar daca asa pare la prima vedere.
Daca vorbim despre incalzire globala, trebuie san e referim si la efectul de sera. Wikipedia ne ofera o definitie:
efectul de sera este procesul de incalzire a unei planete din cauza radiatiei reflectate de aceasta. In prezenta unor gaze cu efect de sera in atmosfera, o parte semnificativa a radiatiei va fi reflectata inapoi spre suprafata. Principalii responsabili de producerea efectului de sera sunt vaporii de apa. Urmatoarea pondere o are dioxidul de carbon, urmat de metan si de ozon. Datorita acestora pe Pamant există temperatura optima pentru viata. Sau cel putin exista. Odata cu revolutia industriala de la sfarsitul secolului al XIX-lea – inceputul secolului al XX-lea, si cu precadere in ultimii 30-40 de ani, noi, oamenii, am emis cantitati enorme de CO2 in atmosfera, cantitatea acestuia atingand un nivel fara precedent in istorie.

De ce noi, oamenii? Pentru ca NOI am inceput sa defrisam padurile planetei. Pentru ca NOI folosim masini (din ce in ce mai multe masini) care emit o mare cantitate de dioxid de carbon. Pentru ca NOI irosim resurse importante ale planetei: apa, energie electrica sau gaze. Si lista ar putea continua. Poate ca ar trebui sa stam o clipa si sa reflectam la toate actiunile noastre din fiecare zi. Oare daca ne-am uni cu totii si fiecare om de pe Planeta ar incerca sa renunte la unele obiceiuri care in viitor ar putea duce la efecte dezastruoase, oare am putea salva Pamantul?
Sursa:R24.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.